Kök hücreler vücudun iyileşmesinde görev yaparlar. Doku hasarı oluştuğunda bu hücreler etkinleşerek bir yandan büyüme faktörü salgılayıp dokunun tamirini gerçekleştirirler, diğer yandan da kas, kemik, eklem kıkırdağı ve yağ gibi farklı dokulara dönüşebilirler.
İki ana kök hücre vardır. Biri ceninlerden elde edilen, diğeri yetişkinlerden elde edilen kök hücrelerdir. Esasında ceninden elde edilen kök hücreler, erişkinlerden elde edilenlere göre daha yüksek dönüşüm potansiyeline sahiptir; ancak etik meseleler nedeniyle kullanımı çok azdır. Araştırmalar genellikle daha düşük dönüşüm kabiliyetine sahip olan erişkin kök hücreler üzerine yapılmaktadır.
Kök hücre, vücudun birçok dokusunda vardır. Kas iskelet sistemindeki hastalıkların tedavisi üzerinde çok çalışıldığı için en sık kemik iliğinden ve vücudumuzda en çok kök hücre bulunan karın içi yağ dokusundan elde edilir. Ayrıca kas ve dizi döşeyen sinovyal zar gibi dokulardan da yapılabilir.
Kabaca her yüz bin hücreden biri kök hücredir. Tedavide etki yaratabilmeleri için bu hücrelerin çoğaltılması gerekir. Bunun için alınan doku örneği hücre kültüründe üretilir ya da santrifüj işlemi yapılabilir.
Kök Hücre Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Özellikle ortopedi alanında hasar gören eklem kıkırdaklarının yenilenmesinde kullanılır. Daha anlaşılır bir şekilde anlatmak gerekirse, ilerleyen yaşla birlikte görülen diz ve kalça kireçlenmelerinin tedavisinde kullanılır. Bunun yanı sıra kas yaralalanmaları ve geciken kırık kaynamaları üzerinde de etkili olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.
Kök Hücre Nasıl Uygulanır?
Kök hücreler kültür veya santrifüj işlemeriyle elde edildikten sonra iki biçimde uygulanabilir. Yöntemlerden biri kök hücreyi eklem içine enjeksiyonla iletmektir. Diğer yöntem genellikle artroskopik olarak uygulanan cerrahi sonrası kök hücrelerin hasarlı bölgeye yerleştirilmesini kapsar. Tedavinin etkisini artırmak için PRP ve proloterapi tedavisi de yapılabilir. Daha fazla bilgi için PRP ve proloterapi yazılarımızı da okuyabilirsiniz. Kök hücreler, kişinin genetik yapısında bir değişiklik yapmadığı için gen tedavisi olarak görülmemelidir.
Kök Hücre Tedavisinin Sonuçları
Kıkırdak tamirinde kullanılan kök hücre tedavisinin başarı oranı yüde 80’dir. Ancak çalışamaların son yıllarda artmaya başladığı ve daha da artacağını belirtmek gerekir.
2018 yalında Prof. Dr Gianluca Castellarin’in Mantova İtalya’daki kliniğinde mezenkimal kök hücre üzerine klinik ve eğitimi tamamlayıp sertifika aldım.