PRP Tedavisi

prp tedavisi

PRP tedavisi kişinin kendi trombosit hücrelerinden elde edilen ürünün hastanın belirli bölgelerine uygulanması işlemidir. PRP’nin açılımı platelet rich plazmadır. Yani kanın iyileşme faktörleri bakımından zengin olan hücrelerinin ayrıştırılıp vücuda enjekte edilmesi anlamına gelir. Cilt bakımı gibi kozmetik amaçlarla kullanıldığı gibi günümüzde birçok hastalığın tedavisinde de PRP uygulamasından faydalanılır.

PRP Nasıl Uygulanır?

Yaklaşık 20 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilen PRP uygulamasına kişiden yaklaşık 20 cc kan alarak başlanır. 6 dakika süren ayrıştırma işleminin ardından üstteki bölüm alınır ve hastaya enjekte edilir. İşlem hangi bölgeyle ilgiliyse o bölgeye direkt olarak uygulanır.

Birçok kozmetik alanda ve hastalıkta uygulanan PRP tedavisi ortopedi alanında da başarıyla uygulanabiliyor. Özellikle diz kireçlenmesi, tenisçi dirseği ve topuk dikeni hastalıklarının tedavisinde bu yönteme başvuruyoruz.

PRP ve Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Özellikle ileri seviyede olmayan diz kireçlenmelerinde PRP uygulaması oldukça faydalı bir yöntemdir. Üstelik PRP, ağrıya yönelik değil, direkt olarak kireçlenmenin tedavisine yönelik yapılır. Ağrıya yönelik yapılan kortizon enjeksiyonları gibi hızlı bir şekilde ağrıyı kesmez. Ağrı yavaş yavaş azalır ve zamanla kaybolması beklenir. Kortizon sonrasında görülen şikayetlerin PRP tedavisinden sonra görülmesi beklenen bir durum değildir. Diğer tüm PRP uygulamalarında olduğu gibi hastadan alınan yaklaşık 20 cc’lik kan santrifüj işleminden geçirilir. Santrifüj, trombositlerin ayrılması işlemidir. Ayrıştırmadan sonra tüpün üst kısmında kalan bölüm alınır ve diz bölgesine enjekte edilir. 1 ay arayla 3 seans uygulanması genellikle yeterlidir.

prp diz kireçlenmesi

PRP ve Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi dirseği çok inatçı bir hastalıktır. Oluşturduğu ağrılar hastanın günlük yaşantısını olumsuz etkileyebilir. Bu ağrıların giderilmesi için uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biri kortizon enjeksiyonudur. Kortizon enjeksiyonu ağrıların hızlıca giderilmesinde oldukça başarılıdır. Ancak olumsuz tarafı birkaç ay sonra ağrıların nüksetme ihtimalinin yaklaşık yüzde 50 oranında olmasıdır. PRP diz kireçlenmesinde olduğu gibi tenisçi dirseği hastalığında da başarıyla uygulanır. Kortizondaki gibi ağrının geçmesi birden bire olmaz; zaman alır. Bu yüzden hastaların sabırlı olmaları gerekir. 15 gün arayla 2 kez uygulanan PRP seansı ile büyük oranda başarı sağlanır. Tekrarlama riski de düşüktür.

PRP ve Topuk Dikeni Tedavisi

Birçok tedavi yönteminden sonuç alınamayan topuk dikeni hastalığında PRP uygulaması ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınabiliyor. Yine biraz zaman gerektiren PRP’yi bazen tek seansla bazen de 1 ay arayla yaptığımız 2 seansla uyguluyoruz.

topuk dikeni tedavisi

Yan Etkileri Var Mıdır?

Hastanın kendi kanından üretildiği için PRP’nin herhangi bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Sadece cilde iğnenin temas etmesi sonucu ağrı oluşabilir. Bu ağrı da çok hafiftir ve kısa sürede geçer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir